23/11/09

Ιμπεριαλισμός και Κίνημα Ειρήνης

Εκδήλωση με θέμα «Ιμπεριαλισμός και Κίνημα Ειρήνης», πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, ώρα 12:00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ, Χρίστος Κουρτελλάρης και ο Αλέξης Αλέκου, μέλος της γραμματείας του ΠΣΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, η Βέρα Νικολαϊδου βουλευτής του ΚΚΕ και Γ.Γ. της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με τους Τάσο Γαλανόπουλο, μέλος του γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ και τον Αντώνη Καλύβα, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ καθώς και ο εκπρόσωπος της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών, Μοχάμεντ Ιγκναμπί.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Κ.Κ.Φ. Αθήνας, Γιώργος Βασιλείου με ένα σύντομο χαιρετισμό στον οποίο ανάφερε πως η αντιιμπεριαλιστική πάλη για την Προοδευτική, δεν είναι απλά ένας άξονας δράσης, αλλά στοιχείο της ταυτότητας της. Τόνισε επίσης πως η Προοδευτική Κ.Φ. μαζί με ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των «Πορειών Ειρήνης» και των διαδηλώσεων ενάντια στις αμερικανικές-νατοϊκές επιδρομές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, στις επιθέσεις του Ισραήλ σε βάρος της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Προοδευτικής Κ.Κ.Φ.Α. διαβεβαίωσε πως η Προοδευτική θα συνεχίσει από το δικό της μετερίζι την αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μας ενάντια στην τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ.Γ. του ΠΣΕ Χρίστος Κουρτελλάρης, όπου έκανε μια σύντομη ανάλυση της δομής του ιμπεριαλισμού επεξηγώντας γιατί είναι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Μέσα στην εισήγηση του ο Γ.Γ. του ΠΣΕ ανάφερε τα όργανα του ιμπεριαλισμού, τα παρακλάδια του και τις προσπάθειες που γίνονται έτσι ώστε να εμφανίζονται επιδρομές, εισβολές αλλά και υποκίνηση πραξικοπημάτων που χρησιμοποιεί ο ιμπεριαλισμός ως ειρηνευτικές αποστολές. Σε συνάρτηση με τις επιθέσεις γίνεται και μια προσπάθεια να πληγούν τα φιλειρηνικά κινήματα που με τη σειρά τους προσπαθούν να καταδείξουν την προσπάθεια ξαναμοιράσματος της γης που γίνεται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η νέα έξαρση του αντικομμουνισμού, που γίνεται αυτή τη φορά με την προσπάθεια εξίσωσης του Φασισμού με τον Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στη Σοβιετική Ένωση.

Μετά την εισήγηση του Χρ. Κουρτελλάρη, το λόγο πήρε ο Αλέξης Αλέκου, μέλος της γραμματείας του ΠΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση και στις δομές του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης. Τόνισε τη μεγάλη απήχηση που είχε τόσο το Παγκύπριο Συμβούλιο αλλά και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης μέχρι το 1991, αλλά και τις προσπάθειες ανασύνταξης του τα τελευταία χρόνια. Επίσης στην εισήγηση του ο Αλ. Αλέκου έκανε κάλεσμα για ένταξη των αποφοίτων μετά το πέρας των σπουδών τους στον ΠΣΕ, αφού ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας δεν οριοθετείται μέσα στα φοιτητικά χρόνια, αλλά για να είναι επιτυχημένος πρέπει να είναι συνεχής και διαχρονικός.

Ακολούθησαν σειρά ερωτήσεων και τοποθετήσεων από το ακροατήριο. Η εκδήλωση έκλεισε με το βροντερό σύνθημα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Αυτό ήταν και το μήνυμα που βγήκε μέσα από την εκδήλωση, αφού όλοι επαναδιατύπωσαν τη δέσμευση τους για να συνεχίσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη μέχρι τη μέρα που ο ιμπεριαλισμός θα περάσει στην ιστορία και οι λαοί θα ζουν στον κόσμο της ειρήνης.

 
3 Columns Blogger Template by Amanda at BloggerBuster