16/10/12


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), θεωρούμε πως κάποιος που μάχεται για την Ειρήνη, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε βραβεία για να το κάνει. Κι αυτό κυρίως και γιατί, οι απονομές τέτοιων βραβείων, συνήθως έχουν συγκεκριμένη σκοπιμότητα.

            Από την άλλη θέλουμε από την αρχή να πούμε πως η αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των λαών, στην προκειμένη περίπτωση της Ευρώπης, σίγουρα είναι για μας κάτι ευπρόσδεκτο, υπό την προϋπόθεση ότι βασίζεται στην επιδίωξη για ευημερία των απλών ανθρώπων, και όχι στην εξυπηρέτηση των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής άρχουσας τάξης και των εκμεταλλευτών. Και η ΕΕ δυστυχώς, εξυπηρετεί αυτό το δεύτερο στόχο.

            Μια προοδευτική Ένωση θα έπρεπε να εργάζεται στην πράξη για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, και όχι με διάφορα προσχήματα να επεμβαίνει στρατιωτικά στα εσωτερικά άλλων χωρών, και να χειρίζεται τις τύχες και τον πλούτο των λαών τους, για εξυπηρέτηση της ατέλειωτης δίψας των πλουτοκρατών για κέρδη.  

Είναι λοιπόν γι αυτούς τους λόγους, που το ΠΣΕ εκφράζει την αντίδραση και αγανάκτηση του για την ενέργεια, - συγκεκριμένη σκοπιμότητα - να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πράξη αυτή θεωρούμε ότι συνιστά κατάφωρη πρόκληση των συναισθημάτων του κάθε φιλειρηνιστή.

Δεν μπορεί να απονέμεται τέτοια τιμή σε ένα Οργανισμό που με τις πολιτικές του υποσκάπτει την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, όχι μόνο στην επικράτεια των χωρών που τον αποτελούν, αλλά και διεθνώς. Δεν μπορεί να απονέμεται τέτοια τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που με τις ντιρεκτίβες και τους νόμους της, τη μόνη ελευθερία που κατοχυρώνει είναι αυτή του μεγάλου κεφαλαίου, έτσι που απρόσκοπτα να μπορεί να εκμεταλλεύεται το μόχθο των εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ευρώπη και αλλού.

Σε ποια Ε.Ε. δίνεται το Νόμπελ Ειρήνης; Σε αυτή που αποτελεί τον πιστό σύμμαχο και συνεργάτη του ΝΑΤΟ; Σε αυτή που μαζί με το ΝΑΤΟ αιματοκύλισε και διαμέλισε την Γιουγκοσλαβία και που οργανώνει "ειρηνευτικές" αποστολές, που ουσιαστικά συνιστούν στρατιωτικές επεμβάσεις σε Αφρικανικές και άλλες χώρες, απλά γιατί έχουν τεράστιο ορυκτό πλούτο όπως το Μάλι και το Κόγκο, με στόχο την εξασφάλιση της εκμετάλλευσης του πλούτου αυτού προς όφελος των Ευρωπαϊκών πολυεθνικών Εταιρειών;

Σε ποια Ε.Ε. δίνεται το Νόμπελ Ειρήνης; Σε αυτή που με τις πολιτικές της εξαθλίωσε τους άλλοτε περήφανους λαούς της; Στην Ε.Ε. των εκατομμυρίων ανέργων και των εκατομμυρίων εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, που ξεχύνονται καθημερινά σαν ένα ποτάμι οργής στους δρόμους ενάντια στους σύγχρονους αυτούς "Νομπελίστες";

Η απονομή στην Ε.Ε. του Νόμπελ Ειρήνης, για μας αποτελεί το λιγότερο μια ακόμα προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξωραϊσμού μιας Ένωσης που λόγω της φύσης του οικοδομήματος της παραπαίει και παρακμάζει, μιας ιμπεριαλιστικής Ένωσης που αναντίλεκτα αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τους λαούς της.

Για όλα τα πιο πάνω και σύμφωνα με τις αρχές, τα ιδανικά και τα οράματα μας για μια Υφήλιο με ειρήνη και Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την ενέργεια της Νορβηγικής Επιτροπής να δώσει το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να καλέσουμε και άλλες προοδευτικές δυνάμεις και απλούς ανθρώπους να πράξουν το ίδιο.

 
Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2012                            

 
3 Columns Blogger Template by Amanda at BloggerBuster