27/5/09

Ιστορία του ΠΣΕ

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης ιδρύθηκε το 1949 και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, που ιδρύθηκε για να αγωνιστεί να αποτρέψει τον κίνδυνο ενός τρίτου Παγκόσμιου και μάλιστα πυρηνικού πολέμου. Στα 60 χρόνια που πέρασαν το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης έγραψε ιστορία με κινητοποιήσεις, συλλογή υπογραφών, 7 Πορείες Ειρήνης και ενεργό συμμετοχή σε Διεθνείς Διασκέψεις και Συνέδρια για την Ειρήνη. Υπήρξε πάντα δραστήριο τμήμα του Παγκοσμίου Κινήματος Ειρήνης, μέλος του Προεδρείου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, όσο υπήρχε ο θεσμός, κι αργότερα κατέχει θέση ενός από τους Αντιπροέδρους του ΠΣΕ.

Αξέχαστες θα μείνουν οι εκστρατείες σ' όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου για τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών κάτω από τις Εκκλήσεις της Στοκχόλμης για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που διοργάνωσε στη δεκαετία του 1950 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Στην ιστορία του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης θα μείνουν ως ορόσημα οι 7 πορείες που διοργάνωσε ως τώρα.

Η σπουδαιότερη απ' όλες τις απόψεις υπήρξε η πρώτη πορεία που έγινε μετά τον βομβαρδισμό της Τυλληρίας από τα Τουρκικά αεροπλάνα με βόμβες Ναπάλμ. Σ' αυτήν πήραν μέρος σύμφωνα με τα ΜΜΕ 100 χιλιάδες λαού όλων των ηλικιών, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και βάδισαν από το Ναό του Απόλλωνα στο Κούριο μέχρι τη Λεμεσό.

Στις Πορείες Ειρήνης μετείχαν προσωπικότητες όπως ο τότε Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Ρόμες Σιάντρα, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Στρατηγός Νίνο Πάστι, , ο Μάνος Κατράκης, ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης της Τουρκίας Ενίς Τσιοσκούν και άλλες προσωπικότητες. Σε όλες τις Πορείες παράλληλα με τα συνθήματα για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την ύφεση βρίσκονταν τα συνθήματα για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου, την κατάργηση των βρετανικών βάσεων και για αλληλεγγύη με άλλους λαούς όπως το Βιετνάμ, της Παλαιστίνης, της Κούβας, της Νικαράγουας, της Νοτίου Αφρικής, της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, κ.ά. Για την αλληλεγγύη προς άλλους λαούς οργανώθηκαν συγκεντρώσεις, πινακιδοφορίες και άλλες εκδηλώσεις υλικής και ηθικής συμπαράστασης, καθώς και Διεθνή Διάσκεψη για το Παλαιστινιακό στη Λάρνακα.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης αγωνίζεται για τη διατήρηση του περιβάλλοντος που ο πόλεμος αποτελεί τον μεγαλύτερο καταστροφέα του. Η 7η Πορεία Ειρήνης από το Φρούριο του Κολοσιού προς το Ακρωτήρι είχε βασικό αίτημα τη μη εγκατάσταση των κατασκοπευτικών μεγάλων κεραιών στο βιότοπο της περιοχής.

Η δύναμη και το κύρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης πηγάζει από την ενεργό συμμετοχή του Λαϊκού Κινήματος και από τη σύζευξη του θέματος Ειρήνη με εκείνο του Κυπριακού προβλήματος. Ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή και κατοχή, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης λειτούργησε σαν ο σύνδεσμος της ΣΕΚΟ (Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων) με την ΔΕΑΚΛ (Διεθνή Επιτροπή Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό), που ιδρύθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης –το Μάιο του 1975 στο Λονδίνο- με Πρόεδρο τον Ρόμες Σιάντρα και Γενική Γραμματέα την Ευγενία Κιράνοβα.

Η ΔΕΑΚΛ οργάνωσε Διεθνείς Διασκέψεις Αλληλεγγύης προς την Κύπρο στην Φραγκφούρτη, το Ελσίνκι, το Παρίσι, την Αθήνα, τη Σόφια, τη Βιέννη, τη Λισσαβόνα, την Πράγα και τη Λευκωσία. Μερικές απ' αυτές έγιναν μέσα στα κτίρια των Κοινοβουλίων. Η συμμετοχή σ' αυτές ήταν επίσης σημαντική από πολλές χώρες του κόσμου και με πρώην αρχηγούς κρατών (π.χ. Πορτογαλίας, Γκαϊάνας, Μοζαμβίκης), υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, ηγέτες κομμάτων και οργανώσεων, καλλιτεχνών, κλπ. Ο ρόλος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στις Διασκέψεις αυτές ήταν πολύ σημαντικός.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση N.G.O. με δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές διεθνείς συνόδους που διοργανώνονται από τον ΟΗΕ. Έχει διμερείς σχέσεις με κινήματα ειρήνης σε πολλές χώρες του κόσμου. Αναπτύσσει τις συλλογικές σχέσεις του μέσα στα πλαίσια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που ιδρύθηκε το 2001 με πρωτοβουλία του καθηγητή Κεν Κόουτς, διευθυντή του Ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσσελ, και στο οποίο το Κίνημά μας έχει θέση στη Συντονιστική Επιτροπή.

Ως ιδρυτικό μέλος του Κυπριακού Κοινωνικού Φόρουμ, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης συνδέεται και μετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Κύπρο αλλά και στις μαζικές διεθνείς εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που ιδρύθηκε στο Πόρτο Αλέγκρε.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης έχει ένα λαμπρό παρελθόν. Έχει επίσης ένα λαμπρό μέλλον γιατί ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας εποχής. Ιδιαίτερα με την αχαλίνωτη επιθετικότητα και την αλαζονική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κινδυνεύει η Παγκόσμια ειρήνη. Η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, που θέλουν να επιβάλουν, απειλεί την ελευθερία όλων των λαών, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποβαθμίζει τον ΟΗΕ.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης είναι ανοικτό σ' όλους τους πολίτες της Κύπρου χωρίς διάκριση φύλου, θρησκείας, γλώσσας ή εθνικής καταγωγής.

 
3 Columns Blogger Template by Amanda at BloggerBuster