2/9/09

Διεθνής Μέρα Ειρήνης

Με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου (Διεθνής Μέρα Ειρήνης), το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης υψώνει στεντόρεια τη φωνή του για να βροντοφωνάξει μαζί με το Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης ναι στην ειρήνη, όχι στον πόλεμο, όχι στο Φασισμό και στην αναβίωση του, όχι σε άλλες εκατόμβες νεκρών αμάχων, όχι σε άλλους πρόσφυγες, όχι σε άλλους εξαθλιωμένους και πεινασμένους.

Δυστυχώς για μια ακόμα χρονιά τιμούμε τη μέρα αυτή εν μέσω διεθνικών συγκρούσεων, αντιπαραθέσεων, τυχοδιωκτικών πολέμων, αλλά και μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης λόγω της έξαρσης της ασυδοσίας του κεφαλαίου, μιας κρίσης που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπων στην ανεργία, την πείνα και την ανέχεια.


Η αιματοχυσία στο Ιράκ συνεχίζεται και εντείνεται λόγω της κατοχής της χώρας από τους αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Στο Αφγανιστάν οι συγκρούσεις αναθερμαίνονται με αποτέλεσμα να σκορπίζεται ο θάνατος και η καταστροφή, ενώ την ίδια στιγμή στοιβάζονται εξαθλιωμένοι Αφγανοί πρόσφυγες στο γειτονικό Πακιστάν. Αμούστακοι αμερικάνοι στρατιώτες πεθαίνουν καθημερινά χιλιάδες μίλια μακριά απ το σπίτι τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται ποια δημοκρατία υπερασπίζονται. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία ακόμα υποφέρουν άνθρωποι από την επίδραση των Νατοϊκών βομβαρδισμών με απεμπλουτισμένο ουράνιο που έγιναν το 1999.


Ιδιαίτερη μνεία κάνουμε στη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ. Μια γενοκτονία η οποία συνεχίζεται για δεκαετίες τώρα, ένα έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, το οποίο συντελείται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Παιδάκια ζούνε καθημερινά παρέα με το θάνατο και ξεψυχούν στο δρόμο μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και του παροπλισμένου Ο.Η.Ε. από τις ΗΠΑ.


Καταδικάζουμε την προσπάθεια του ΝΑΤΟ για στρατικοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες συντηρούν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στην περιοχή. Είναι πασιφανές ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ πυροδότησε σειρά διεθνικών συγκρούσεων με βαθιά καπιταλιστικά αίτια, που οδηγούν στην αλληλοεξόντωση των άλλοτε αδελφών λαών που ζούσαν στα εδάφη της και γενικά επέφερε καίριο πλήγμα στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.


Αυτός ο κόσμος λοιπόν δεν είναι αυτός που ονειρευόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας, για αυτό καλούμε τον κάθε προοδευτικό Κύπριο να συνταχθεί με το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης στον αγώνα για ειρήνη. Ο αγώνας για την ειρήνη όμως για να είναι αποτελεσματικός και ουσιαστικός πρέπει να είναι πρώτιστα αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που πυροδοτεί και αναπαράγει όλους τους αιματοβαμμένους και καταστροφικούς πολέμους.


Η διεθνής μέρα ειρήνης βρίσκει το λαό μας να παρακολουθεί με αγωνία τη συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Στηρίζουμε ολόπλευρα τις προσπάθειες του Προέδρου και ελπίζουμε ότι σύντομα θα φωτίσει τον γκρίζο κυπριακό ουρανό το ουράνιο τόξο της ειρήνης και θα μπορούμε πλέον αδέλφια Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι να οικοδομούμε ένα ευτυχισμένο μέλλον.


ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ του ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ

 
3 Columns Blogger Template by Amanda at BloggerBuster